Полезно 

Хранителният режим ли е в основата на успехите на Федерер на корта?

Снимка: Официална страница на Роджър Федерер във Facebook

Едва ли ще е преувеличено ако кажем, че през последните 15 години в света на мъжкия тенис, името Роджър Федерер е абсолютен синоним на безпрецедентна класа и талант от световна величина. Швейцареца е един от най-добрите тенисисти за всички времена със своите зашеметяващи 20 титли от Големия Шлем, общо 99 спечелени титли в кариерата, както и повече от 120 милиона долара спечелени от наградни фондове.

И естествено, тъй като сме свикнали най-елитните спортисти на планетата да имат характерни и специфични хранителни режими. Но Федерер определено не се вписва в това правила и е по-скоро изключение, тъй като самия той споделя, че може да се похвали с факта, че си хапва от всичко по-малко, за разлика от Новак Джокович, който е пословичен с хранителните си навици. Очевидно, е че маестрото е далеч от вманиачаване относно някакъв вид диети и консумацията на определен тип храни, което е присъщо за други спортисти от световна класа.

Още по-любопитен е факта, че швейцареца вече в доста напреднала възраст за стандартите на тениса, но макар и на 37 той без проблем побеждава доста по-млади тенисисти от него, включително и нашия Григор Димитров. Очевидно, е че впечатляващата спортна форма на Федерер не е плод на строг хранителен режим, изготвен от топ диетолог, а по-скоро това е отражението на дългогодишни тренировки и невероятен талант, от който маестрото има в изобилие.

И както може би се досещате, Федерер ще се опита да добави още големи отличия към своя актив през 2019-та година. Съответно не би трябвало да се учудваме ако той отново спечели някой от турнирите от Големия Шлем, като бившия номер две в света, Томи Хаас сподели в интервю, че според него Федерер наистина може да прибави още някой голям трофей в колекцията си. И ако погледнем конкретните тенис залагания от bet365 за турнира от Голям Шлем, на който Федерер е най-успешен – Уимбълдън, ще видим, че коефициента за краен успех на маестрото през 2019-та е 4.00, което го поставя на второ място след Новак Джокович с 3.40.

Всъщност, цели осем от общо двайсетте титли от Големия Шлем на швейцареца са дошли именно от турнира, който се провежда в анлгийската столица. Няма никакво съмнение, че Роджър обожава да играе на тревна настилка и именно на нея той се чувства наистина във свои води, като именно на тревата в Лондон той печели първия си турнир от Голям Шлем. Тук отново обаче трябва да намесим името на Новак Джокович, тъй като освен с диетата си, сърбина е известен с това, че се превърна в нещо, като своеобразен немезис за Федерер на Уимбълдън.

Единствените две загуби на маестрото на финал в Уимбълдън са именно от Джокера. За последно швейцареца загуби от сърбина през 2015-та, когато за втора поредна година Джокович надделя над рекордьора по брой спечелени титли от турнира. Това обаче по никакъв начин не означава, че Роджър няма да се опита да прибави нов голям трофей през тази година, като нито храненето, нито конкретни съперници могат да бъдат сериозна пречка за него, когато той е във форма.

Съответно, няма как да се твърди, че Федерер е постигнал всичко това в тениса, както и че поддържа своята спортна форма благодарение на някаква специална диета. Дори и с по-освободен хранителен ремиж, маестрото показва на всички, че таланта в чистата му форма и тежките тренировки могат да компенсират липсата на строг хранителен режим.

Свързани

Leave a Comment