Полезно 

Уринни изследвания – какво могат да ни кажат те?

Уринните изследвания са серия от тестове с проба от урината. Лекарите ги ползват, за да проверят за признаци на общи и специфични заболявания.

В някои случаи е нужен анализ на урината като част от рутинна проверка на общотото здравословно състояние. Някои от следнтие заболявания могат да се открият в разнен етап, благодарение на анализ на урина: заболяване на бъбреците, чернодробно заболяване, диабет.

Възможно е вашият лекар да поиска такъв тип изследване, ако предстои да се подложите на операция или сте напът да бъдете приети в болница. Анализът може да бъде и част от преглед на бременност.

Ако имате симптоми на бъбречни или пикочни проблеми, можете да направите тестове, за да откриете проблемът. Тези симптоми включват:

Болки в корема
Болки в гърба
Болка при уриниране
Кръв в урината

Има три начина, по които да се анализира урината и те са:

Визуална проверка, при която се наблюдават цвета и яснотатата на урината. Ако има кръв, може да е чевена или тъмно кафява. Пяната може да е признак на бъбречно заболяване, а мътната урина – инфекция.

Микроскопският преглед е друг начн за проследяване на състоянието. То проврява твърде малки частици, които са трудно видими. Някои от тях не бива да са в урината ви, като например червени кръвни телца, бели кръвни телца, бактерии, кристали.

Третият тип изследване е тест за измерване на течността. При него се използва тънка пластмасова лента, обработена с химикали. Тя се потапя в урината и химикалите покават реакция като промянт цвета си, спрямо нивата, които са над нормата. При този тип тест могат също могат да се видят труднооткриваеми вещества като киселинност, бъбречни камъни, инфекция на пикочните пътища и други. Може да се изследват недостатъчност на протеин, високо съдържание на глюкоза, бели кръвни телца и билирубин (отпадъчен продукт, който обикнвено се отделя от черния дроб).

Трябва да се внимава с това какво се консумира преди тест. Някои храни като цвеклото и боите за храна могат да попречат за обективните резултати от теста. Важно е още личния лекар да се уведоми в случай, че приемате някакви лекарства.

Обикновено пациентите осигуряват материала от урина в домашни условия. За целта трябва да е добре измита областта около каналчето за урина. Трябва да уринирате в тоалетната, по средата да прекъснете процеса и да поставите част от материала в пластмасова чашка за проба (закупена от аптека). Завършвате пикаенето в тоалетната чиния. Това е и т. нар. метод „чист улов“.

Понякога уринните изследвания може да не са достатъчни, за да се определи конкретно вашето състояние. В такъв ще са нужни още тестове, които да се анализират от вашия личен лекар.

Свързани

Leave a Comment