Тестени изделия 

Тестени изделия – хляб и питки

Хлябът е тестено изделие, изработено от пшенично, ечемично, овесено, царевично или ръжено брашно, съставляващо основна част от трапезата в Европа, Близкия Изток, Америка и Индия. Може да е в различни форми и с различни съставки, пълнеж и добавки, макар че основните елементи са едни и същи – брашно, вода и сол. Макар че съществува голямо разнообразие, хлябът се произвежда предимно от втасало с хлебна мая (дрожди) тесто. Много народи използват хляба като символ в различни обреди и ритуали. В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед.

Пресният ръчно изработен хляб често е предпочитан, защото се отличава с аромат, вкус и вид. Запазването на свежестта на хлябя е важно, защото той загубва качествата си когато изсъхне. За тази цел може да се продава загънат в целофан или хартия и да се съхранява в найлон или специална кутия за хляб. Ако хлябът се съхранява в топло и влажно място, той мухлясва и става непригоден за консумация. Много дребни частици от хляба, които остават след рязане или хранене се наричат трохи, докато по-големите се наричат хапки или къшеи. Меката вътрешна част на хляба се нарича сърцевина, а външната твърда част – кора.

Хлябът може да е бял, черен и да съдържа добавки като сушени плодове, зърна, масло, яйца и други. Специализираните места, където се продава хляб се наричат хлебарници.

Свързани

Leave a Comment