Полезно 

Правила за окачване на картини пана и избор на цветова схема

Формата и пропорциите на многокомпонентния живопис нямат строги рамки, но ако модерните пана за стена ще са поставени в стая със среден размер, добре е да се спазват следните препоръки:

Формата на модулите да е квадратна или правоъгълна.

Изборът на параметри за цялата композиция декоративни пана за стена се влияе от площта на стаята. За просторна стая можете да поръчате мащабно платно. Интериорните дизайнери са разработили прости правила, които дават препоръка как правилно да окачите модулните картини. За да изберете оптималния размер, нека припомним някои правила.

В класическия дизайн площта на декоративните картини пана не трябва да заема повече от половината от стената, за малки стаи – не повече от една трета. Съвременните канони допускат отклонения от правилото.

Горният ръб на стенния панел не трябва да е по-висок от отвора на вратата или прозореца.

Необходимо е да се съпоставят размерите на платното и мебелите. Например, ако картината трябва да бъде окачена над леглото, нейната ширина трябва да бъде поне половината от ширината му. Ширината на картината над дивана трябва да бъде най-малко една трета от неговата дължина. Над масата (в зоната за хранене) ще бъде най-правилно да я поставите в центъра.

Също толкова важно е да поддържате достатъчно свободно пространство между модулите, например, при картини от 5 части.

Избор на цветове

Първото нещо, което трябва да направите при избора на правилната цветова схема за разделена картина, е да определите доминиращия тон в стаята. След това е необходимо да изберете свързани (близки) или контрастни цветове към него. Следните съвети ще ви помогнат да направите правилния избор:

Ако интериорът е декориран в черно-бяло или сиво, тогава не можете да се ограничавате в избора на цветова схема на модулното платно.
Картина, също направена в приглушени нюанси, ще подхожда на интериора в пастелни цветове.

За да направите интериора хармоничен, откажете се от многоцветни, цветни изображения, а се насочете към картини с 3-4 основни цвята.

Ярките, активни цветове са по-подходящи за хола, отколкото за спалнята, където атмосферата трябва да е благоприятна за релаксация.

Изберете най-подходящите за вас картини пана на Posters24.

Свързани

Leave a Comment