Полезно 

Кои са най-важните неща, за които трябва да проверите колата преди път

 

 

Както много неща в живота и автомобилите се нуждаят от редовни грижи и внимание. Надали има човек, който да иска да попадне в ситуация със закъсала кола и да си навлече гнева на околните. Да, винаги може да се обади на пътна помощ за репатрак, но все пак има няколко малки проверки, които може да прави периодично, за да предотврати проблемите.

Добра идея е да се прави рутинна поддръжка на колата. Проверката на колата веднъж месечно е чудесен начин за поддръжката й във форма.

За какво трябва да се следи в изправността на автомобила?

Проверки на гумите

Дори когато колата не се кара активно, гумите могат да спаднат. Преди дълъг път е да се провери налягането им, да се прецени дали грайферът отговаря на условията и терена, по който ще се кара. Освен това добре напомпаните гуми са предпоставка и за по-малък разход на гориво.

Внимание към акумулатора

Ако в момента колата не се кара толкова много или се използва само при много кратки пътувания, това може да повлияе върху акумулатора. Ако той не се зарежда напълно, може да доведе до ситуация, в която да не може да запали.

Изключително важно е собственикът да се грижи за акумулатора, което може да стане по няколко различни начини: да избягва многократно палене и гасене на колата; да изключва колата, когато не върви; да се избягват честите кратки пътувания с кола.

 

 Проверки на светлините

Добре е да се провери дали всички светлини на колата работят, а освен това и да се почистват от замърсявания. Повечето съвременни автомобили имат вградена индикация на бордовия компютър, която ще уведоми, ако лампите не работят, но ако няма такъв, може някой да застане до колата, а шофьорът да превключва светлините. 

 

Свързани

Leave a Comment