Съвети 

Как да се храним по-умно и по-здравословно?

Истина е. Ние сме това, което ядем, и неправилният хранителен режим наистина е една от причините да имаме дни, в които се чувстваме по-скоро отпаднали и зле, отколкото енергични. Разбира се, вие вече знаете това и както всички ние тук, се опитвате да прочистите организма си и да започнете да се храните здравословно. Това е страхотно. Но истината е, че това всъщност е крайно недостатъчно. Това, че се тъпчем с ябълки, банани, салати и всякакви здравословни плодове и зеленчуци, може да мине за здравословна диета, но не и за умна такава. В опит за постигане на здравото тяло, за което винаги сме мечтали, ние трябва да се подсигурим, че всяка хапка, която попада в устата ни, си струва калориите. Това означава, че е редно да изградим диетата си около силни, богати храни и съставки и качествени хранителни добавки. Откъде обаче да започнем? Кои са най-добрите храни за това? Как да намерим правилната диета или програма? На кои суплементи да наблегнем? По-долу ще намерите няколко продукта, които задължително да включите в менюто си:  
  • Спанак и други зелени зеленчуци

  Ползи: неутрализира свободните радикали (молекулите, които ускоряват процеса на стареене). Тайни оръжия: витамини А, С, B9, К, beta-carotene; минерали като калций, магнезий, фибри. Превенция срещу: рак, сърдечни болести, риск от инфаркт, наднормено тегло, остеопороза. Комбинира се отлично с: кръстоцветни зеленчуци като броколи и брюлселско зеле, както и с жълти, червени и оранжеви зеленчуци като аспержите, пиперките и жълтия боб. Как не бива да ги приемаме: винаги полезни на трапезата ви, стига да не се налага да ги пържите или да ги консумирате в мазни сосове.  
  • Пилешко и други чисти меса /изчистена пържола, пилешко или риба/

  Ползи: градене на мускулна маса, подсилване на имунната система. Тайни оръжия: протеин, желязо, цинк, креатин/телешко и конско месо/, омега-3 мастни киселини /рибено масло/, витамини B6 /пиле и риба/ и B12, фосфор, калий. Превенция срещу: редица болести и наднормено тегло. Комбинират се с: мекотели и морска храна, ленено масло. Избягвайте месото в следните му видове: наденици, салами, бекон, пушени меса, шунка и мръвки, които не са изчистени от мазнини.  
  • Допълнителен прием на протеин чрез протеинови пудри

  Ползи: покачване на мускулна маса, горене на мазнини. Тайни оръжия: протеин, цистеин, глутатион. Превенция срещу: наднорменото тегло. Комбинира се отлично с/със: сирене Рикота или извара Рикотата /италианският вариант на изварата/ и изварата се правят от суроватка – остатък от млякото при производството на сирене или кашкавал. Почти няма разлика в технологиите, става дума за изваряване на суроватка. Избягвайте го в следните форми: соев протеин. Въпросът е малко спорен, но качествата на суроватката и телешките изолати не може да се сравняват с тези извлечени от соя. Друг е въпросът, ако сте вегетарианец. Друго нещо, за което трябва да следите, е дали има наличие на аспартам. Това са само няколко от възможните допълнения към диетата ви. За повече и по-точна информация е хубаво да се свържете с професионалист и да получите индивидуален план според тялото и нуждите си.  

Свързани

Leave a Comment