Полезно Съвети 

Как да продадем земеделска земя

В години, в които всичко е неясно и се променя не с месеци, а с дни и часове, да имаш агро бизнес може да се окаже много голямо предизвикателство и дори известна доза риск. Цените на суровините са много динамични, пазарите са неясни и несигурни, а гаранция за реализация на продукцията няма. Това често оказва натиск върху фермерите да продават земя, за да рекапитализират балансите си. Ако се окажете в това положение, не се отчайвайте. За щастие има фирми, които са експерти по изкупуване на земеделска земя и които ще ви напътстват и ще ви дадат точна и ясна цена, както и ще подпомогнат целия процес по покупко-продажба.

За да може да реализирате най-добрата сделка, може би е най-добре да разберете какво всъщност искат инвеститорите?

Често инвеститорите търсят съседни участъци със значителен мащаб. Инвеститорите не са емоционални и обикновено са фокусирани единствено върху финансовата възвръщаемост на инвестицията. Следователно те естествено са по-консервативни от фермера-купувач, който може да гледа на потенциална сделка като на възможност, която се предоставя веднъж в живота.

Важно е да знаете и към какъв тип инвеститор се насочвате. Публичен тръст за инвестиции в недвижими имоти, семейна компания (контролирана от семейство инвестиционна група), институционален инвеститор или поземлен фонд – всички те предлагат различни неща.

Факт е, че договарянето на сделка може да бъде трудно. Опитайте се да разберете гледната точка на инвеститорите. Ако можете да се споразумеете за справедлива цена, която да отговаря на техните очаквания за възвръщаемост, но и да не ви ощетява, би било най-добрата опция. Разбира се, фактори като площ на земята, „история“ на земята, местоположение и бъдещо развитие са определящи, но наред с това не трябва да се забравя и настоящата икономическа и политическа ситуация, инфлация и бъдещи прогнози за пазара. Важното е и двете страни да бъдат доволни, а това е най-лесно, ако имате правилния консултант до вас. 

Свързани

Leave a Comment