Съвети 

Какво да правим при ПТП

 

Ако човек участва или стане свидетели в автомобилна катастрофа, има различни законови задължения, които трябва да следва и с които да се съобрази, преди да напусне местопроизшествието.

На първо място, когато някой е част от това събитие, трябва първо да съобщи на полицията, не само ако някой е ранен, но и за да има чисто документално доказателства, за да потърси в последствие правна помощ  на пострадали при птп.  Освен това полицията има широки правомощия и ще може да реагира за различните ситуации.

Всеки, който е станал жертва на пътно – транспортно произшествие, трябва да получи правен съвет, без значение дали някой предявява иск срещу него или ако той самият иска да предяви иск срещу някой друг за повреда на движимото имущество.

Автомобилните катастрофи, дори да са много леки, трябва да бъдат докладвани на полицията, ако има повреди по превозните средства или друго имущество, или ако някой е ранен. Когато на мястото на произшествието дойде полиция, служителите на реда могат да тества всички участващи шофьори за наркотици или алкохол, да зададат въпроси за случилото се, за да се прецени кой е причинил инцидента и как той да си понесе последствията.

Полицията има пълните правомощия да получи информация за пътнотранспортни произшествия. На служителите е добре да се предостави всякаква информация, която ще помогне за справедливото разрешаване на случая.

На свой ред полицията може също да поиска информация за всяко превозно средство, лице или имущество, участвали в инцидента, или как е станало произшествието. Това може да включва свидетели или пътници, или други хора, които не са участвали в произшествието.

Наказателно престъпление е да не се предоставя тази информация на полицията или да се дава невярна информация за пътнотранспортно произшествие.

Участниците в ПТП – то освен това трябва да уведомят застрахователя си за инцидента възможно най-скоро, за да получат обезщетение по застрахователни полици.

 

 

Свързани

Leave a Comment