Полезно Съвети 

Зеленчуците в готвенето

Зеленчуците са важна част от храната на всеки човек. Благодарение на тях човек набавя голяма част от витамините, от които се нуждае. Полезни вещества се набавят и от водорасли. Витамините могат да бъдат унищожени в резултат от готвенето.

Начинът, по който обработвате зеленчуците, зависи колко полезни вещества ще останат в ястието. Експертите препоръчват зеленчуците да се консумират необработени, защото всички витамини се усвояват от организма. Продължителното киснене на зеленчуците е лош начин за почистване или размразяване на зеленчуците, защото някои витамини и минерали се разтварят много лесно във вода. Замразените зеленчуци се поставят директно във вряща вода. Така се запазва естествения аромат на зеленчука.

Каква е най-добрата топлинна обработка за зеленчуци?

Ако Ви се наложи да обработвате или някакви зеленчуци, то експертите съветват те да се варят, печат или задушават.

Варене на зеленчуци

Когато варите зеленчуците водата трябва да ври и да е леко подсолена. В съдът за варене трябва да има достатъчно вода, че да покрие всички зеленчуци. Важно е съдът да е захлупен и да се вари на умерена температура. Също така ако може да запазите водата в която сте варили зеленчуците и да я използвате за сосове, ястия и други. В тази вода се съдържа разтворените минерали и витамини, които са “избягали” от зеленчуците.

Зеленчуци на пара

При този метод за топлинна обработка на зеленчуците е важно те да не са нарязани или белени. Така всички полезни вещества ще останат непокътнати.

Печене на зеленчуци

Експертите препоръчват зеленчуците да се печат на скара. Така мазнините от тях се отстраняват и не се окисляват. Окислените мазнини са вредни за здравето на човек. Ако Ви се наложи да печете повече от един вид зеленчук е важно първо да се сложат тези, които изискват повече време за да се обработят. По този начин се избягва изгаряне или не допичане на зеленчуците.

Консумиране на сурови зеленчуци

Диетолозите съветват поне един път в седмицата да се консумират сурови плодове и зеленчуци. Така се усвояват всички полезни вещества.

Свързани

Leave a Comment