Полезно 

Защо таханът е толкова добър за вашето здраве?

Така любимият и вкусен тахан е направен от сусамови семена, изключително хранителни и полезни за нашия организъм. Всъщност, изследванията показват, че сусамовите притежават отлични имуностимулиращи и защитни за тялото способности, точно както и суперхрани като зехтин, орехи и ленови семена. Но това не е всичко.

 

1.Мазнини и аминокиселини

В сравнение с други ядки и семена, сусамът има едно от най-високото съдържание на мазнини. Поради това, ако изберете да похапвате често сусамов тахан, ще си набавите много важни здравословни мазнини, както и някои важни аминокиселини (градивни елементи на протеините).

Макар че може да е висококалорична храна, добрият стар сусамов тахан се отразява изключително добре на цялостното здраве. Той подпомага сърцето, хормоните и кожата, дори когато консумирате само малко количество. Високото съдържание на протеини пък е добър приятел на вашата изваяна фигура.

 

  1. Богат източник на важни витамини и минерали

Таханът е чудесен начин да получите витамини от група B като тиамин, заедно с минерали, включително магнезий, мед, фосфор, манган, желязо и цинк.

 

  1. Помага за регулиране на кръвното налягане и холестерола

Веществата, преобладаващи в сусамовите семена, имат антитромботични свойства, което означава, че могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, като остър коронарен синдром и сърдечно-съдова смърт.

Фитостеролите са вид хранителни вещества, открити в сусамните семена, които оказват влияние върху хормоналните функции, артериалното здраве и нивата на холестерола. Още ползи! И въпреки че сусамовите семена са с високо съдържание на мазнини и калории, това не е лошо нещо, когато става въпрос за здравето на сърцето. Изследванията показват, че фитостеролите могат да се използват за лечение на артериосклероза – заболяване, характеризиращо се с натрупване на мазнини в артериите. Фитостеролите са в състояние да подпомогнат регулирането на холестерола в организма, тъй като имат подобна структура с холестерола. Това намалява количеството на холестерола в кръвта и е от полза за хората, страдащи от определени сърдечни усложнения.

 

  1. Може да помогне за балансиране на хормоните (особено при жени в менопауза)

 

Фитоестрогените са спорна тема, особено когато става въпрос за техните ефекти върху хормоните. Те имитират естроген и действат като антагонисти на естрогена, което ги прави малко объркващи за разбиране.

 

Но! За някои хора, особено при жени над 50-годишна възраст или жени с ниско съдържание на естроген, фитоестрогенните храни действително могат да бъдат полезни, защото естествено балансират хормоните, спомагат за поддържането на здрави кости и намаляват риска от различни заболявания като рак и остеопороза.

 

Хранителните естрогени изглеждат най-добри за жените по време на менопаузата – време, през което една дама преминава през последния си менструален цикъл, завършва плодовитостта и преживява корекции в нивата на хормоните, особено естроген и прогестерон. Целево увеличаване на приема на фитоестроген не е добра идея за повечето хора и може да е вредно, но също така може да помогне да се противодейства на ефектите от хормоналните дисбаланси, които жените започват да изпитват, когато остаряват.

 

  1. Помага за подобряване на здравето на кожата

 

Сусамовите семена са добър източник на аминокиселини, витамин Е, витамини В, минерали и мастни киселини, които всички помагат при подмладяване на клетките на кожата и предпазват от ранни признаци на стареене. Макар че може да не искате да слагате тахан директно върху кожата си, дори яденето му може да ви помогне да подобрите целостта на кожата си, като увеличите приема на мазнини и хранителни вещества.

 

  1. Повишава абсорбцията на хранителните вещества

 

Проучванията установяват, че сусамовите семена помагат за ускоряване на абсорбирането на защитни мастноразтворими съединения като токоферол, основните хранителни вещества като витамин Е и други, които играят роля в превенцията на заболявания, свързани със стареенето, като рак и сърдечни заболявания.

 

Достатъчно причини да се храните здравословно и вкусно, нали?

Свързани

Leave a Comment