Полезно 

Защо са важни витамините

Често забързаното ежедневие и липсата на време не ни позволяват да се храним здравословно и пълноценно, което нарушава хранителния баланс в тялото и съответно съдържанието на витамини и минерали. Нека видим кои от тях трябва непременно да приемаме. Ще разгледаме също и нужните на тялото минерали.

Защо е важен витамин D и C

С повишаване на физическата активност и спортните мероприятия, нуждата от витамин Д значително се увеличава. Чрез него укрепваме мускулите и притежаваме здрави кости, подобряваме физическата си пригодност и действието на имунната система! Витамин Д е отговорен за циркулацията на калций и за неговите приемливи нива в организма. Както знаем, костната тъкан се образува от калция, а без него или с ниските му нива ще получим заболявания, като рахит или остеопороза.

 

Витамин Ц, или наричан още аскорбинова киселина, от друга страна ще ускори заздравяването на раните и ще допринесе за още по-мощна и непреодолима имунна система. В допълнение, този хранителен продукт ще стимулира умствените процеси. Липсата му или намалените нива ще доведат до кървене на венците и изпадане на зъбите, а дори може да се стигне и до фатален край. Препоръчителната дневна доза на тези витамини и минерали от Fitnesdobavki.net е от 50-100 мг.

Какви минерали да пием

Делят се на две основни групи, а именно на макро и микроелементи. Първите са тези, които трябва да са в количество минимум 200 мг за ден, а вторите да са под 200 мг за ден. В групата на макроелементите влизат калция, фосфора, магнезия, натрия, хлора, сярата. В категорията на микроелементите са желязото, цинка, медта, селен, йод и други.

 

Всеки един от тях е до голяма степен важен за организма на човека. Трите основни минерала са калция, фосфора и магнезия, отговарящи за по-здравите кости, а сярата има свойства за стабилизиране на протеиновите структури, което е особено важно за спортистите. Излишъкът на един минерал води до дефицита на друг и това прави важно поддържането на добрия баланс от витамини и минерали.

Защо са ни необходими

Играят огромна роля за здравето на организма и тялото ни, участвайки във всичките му метаболитни процеси и осигурявайки непрекъснато и дългосрочно функциониране. Те също оказват влияние върху кожата, косата, ноктите и много други. Съществуват определени групи хора, които е необходимо да приемат описаните по-горе хранителни вещества:

 

  • интензивно растящите деца;
  • пушачите и хората, приемащи повишени количества алкохол;
  • след прекарани вирусни инфекции;
  • спортистите;
  • вегетарианците и суровоядците.

Свързани

Leave a Comment