Десерти Идеи 

Апетитни десерти с ябълки

 

Използвайте ябълки, за да придадете на вашите сладкиши карамелена сладост и влажна текстура. Любимите плодове в комбинация с малко захар и подправки могат да се превърнат в съвършенство. Ябълките са вкусен плод и няма нищо по-хубаво за хапване в студена зимна вечер от топла печена ябълка с мед, орехи и канела. 

Освен че са вкусни, ябълките са и ужасно здравословни. Една ябълка съдържа необходимите ви фибри и витамини за деня. За да извлечете максимума от тях, хапвайте ябълката без да я белите, защото кората съдържа половината от фибрите и много от полифенолите. Тъй като са с високо съдържание на фибри и вода, ябълките са доста засищащи. Затова ябълките биха били ваш верен помощник в борбата ви за загубата на няколко килограма. Някои естествени съединения в тях могат да помогнат за отслабването.

Плодът е и полезен за сърцето ви. Консумацията на ябълки се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, тъй като фибрите в тях помагат за понижаване на холестерола в кръвта. Полифенолите осигуряват антиоксидантно действие. Ябълките са с нисък гликемичен индекс, който е мярка за това колко се повишават нивата на кръвната захар след хранене, което ги прави подходяща храна за диабетици. Диабетиците трябва да консумират ябълките в сурово състояние, без добавяне на допълнителна захар или подсладители. Освен това имат ниско съдържание на натрий и мазнини.

Съществува цяло богатство от рецепти с ябълки – ябълкови пайове, обърнати пайове, кифлички с ябълки, щрудел, кремове с ябълки и др. Всяка от тези рецепти подчертава качествата на ябълката. Ето нашите предложения за апетитни десерти с ябълки.

Карамелени ябълки

Ако приготвяте карамелени ябълки и ще ги поднесете на децата си, не забравяйте да оставите ябълките да се охладят за малко, след като са били потопени в горещия карамел. След това оставете малките да си изберат какъвто и да е допълнителен топинг.

Печени ябълки

Това е изключително лесен десерт, който можете да хапвате всеки ден. Трябва да почистите ябълките и да ги печете на много слаба температура за дълго време. С високо съдържание на фибри и по-ниско съдържание на захар, ябълката е страхотен продукт за десерти. За разкош можете да добавите мед и орехи.

Класически ябълков пай

Ябълковият пай е класика в жанра. Богато подправени с канела, обгърнати от маслено тесто, ябълките се превръщат в сладкиш, внушаващ усещане за топлина и сплотеност. Сервирайте с топка ванилов сладолед.

Щрудел

Студените месеци са перфектни за приготвянето на топъл щрудел. Карамелизирани ябълки с кафява захар, канела и парченца тофи карамел, обгърнати в маслена обвивка от бутер тесто, изпечена до златисто кафяво.

Чийзкейк с ябълки

Възползвайте се максимално от сезона на ябълките с апетитен чийзкейк – карамелизирани ябълки и препечени орехи, внимателно подредени върху кремообразен блат. Най-добрата част? Щедрото количество карамелен топинг за допълнителна сладост.

Обърнат ябълков пай

Този разкошен и бляскав обърнат пай показва сочни, крехки ябълки, които са карамелизирани и изпечени под меко бутер тесто.

Кекс с ябълки

Със сигурност всяка домакиня има записана в кулинарния си тефтер поне една рецепта за кекс. Възможно е и тази рецепта да се предава от поколения в семейството. Кексът е универсален десерт, който позволява да бъде приготвян всеки път с различни съставки. С орехи, стафиди, какао и други, а с ябълки – разкош. Кекс с ябълки се приготвя лесно и не би се опрял дори на лаик в кухнята.

Баварски крем с ябълки

Баварският крем е лек охладен крем, който обикновено се сервира със сос или гарниран с плодове. В тази рецепта можете да добавите карамелизирани ябълки и домашни бадемови трохи, за да добавите текстура към този задължителен десерт.

Ябълков кръмбъл

Ябълковият кръмбъл много се доближава до ябълковия пай. Разликата е в хрупкавостта. Кръмбълът се прави доста по-лесно и за мнозина е много по-вкусният избор.

Свързани

Leave a Comment